Koirien käyttäytymisestä, luonteesta, persoonallisuudesta, testaamisesta, hyvinvoinnista, teknologiasta ja vähän muustakin.

Esittely

Kuka olen?


Olen Heli Väätäjä (TkT, AmO) - tutkija, lisensoitu smartDOG testaaja, MH-luonnekuvaaja, koirien käyttäytymisen ja hyvinvoinnin asiantuntija, koirayhdistysaktiivi sekä aktiivinen koiraharrastaja (kisalajit: TOKO, rally-toko, agility). Minut löytää tällä hetkellä Rovaniemeltä ja Tampereelta ja matkalta niiden väliltä - eli liikun kahden paikkakunnan väliä. Vakituinen työpaikkani on tällä hetkellä Rovaniemellä.

Olen toiminut kultaistennoutajien rotujärjestön luonnetoimikunnassa vuodesta 2011 ja luonnetoimikunnan puheenjohtajana 2015-2018, ja shetlanninlammaskoirien jalostustoimikunnan jäsen olen ollut 2918-2019. Vuoden 2018 alusta Tuire Kaimio kutsui minut  Kennelliiton Käyttäytymisen jalostustyöryhmän jäseneksi.

Koiratutkimuksessani olen paneutunut koirien käyttäytymiseen ja hyvinvointiin teknologiakehityksen näkökulmasta. Tutkimuskohteena on ollut ihmisen, koiran ja teknologian vuorovaikutus Turre ja Toivoset 2.0 hankkeessa (rahoitus Business Finland, 2017-2018). 2021-2023 olen mukana toteuttamassa Nose4Wood hankkeessa koirien hajukoulutustestausta liittyen metsätuhojen tunnistamiseen. Koulutustaustastani löytyy erilliseltä sivulta.

Taustaa eläinpuolella - käyttäytyminen ja koulutustekniikka


Kiinnostukseni eläinten käyttäytymiseen heräsi kouluiässä, jolloin saatoin istua tuntikausia navetassa lehmien parressa, tai vasikoiden ja lampaiden karsinassa tai laitumilla, tarkkaillen käyttäytymistä. Kirjastosta luin kaiken minkä eläinten käyttäytymiseen liittyen sain käsiini.


Ensimmäisen oman aikuisiällä perheeseen tulleen koiran myötä kiinnostuin erityisesti koirien käyttäytymisestä ja hyvinvoinnista. Omat muutamat eri tavoin haastavat koirat sekä stereotyyppistä käytöstä omannut hevonen (imppaaja) saivat minut perehtymään sovellettuun eläinten käyttäytymistieteeseen sekä tieteeseen perustuviin moderneihin koulutusmenetelmiin, joiden tehokkuus oli tieteellisesti todistettu.


Clicker Trainer's Clubin leiri v. 2000 syksyllä oli käänteentekevä itselleni kouluttajana. Käsissäni oli pentu, joka oli nopeampi kuin ajatus, ja jonka kanssa perinteiset siihen aikaan vallalla olleet ja suositellut koulutusmenetelmät eivät toimineet. Koulutustekniikkaa olen sittemmin hionut paitsi omien koirien kanssa, myös kanojen kanssa (mm. Operantin ehdollistamisen workshopit 1-5) ja valmennan eri tasoisia koirakoita kursseilla. Olen vuosien varrella kouluttautunut useilla eri kouluttaja- ja ongelmakoirakouluttajakursseilla (mm. Turid Rugaasin ongelmakoirakouluttajakurssi) sekä muilla kursseilla ja luennoilla. Vuonna 2018 osallistuin käyttäytymisanalyyttiseen eläintenkouluttajakoulutukseen Tampereen yliopiston täydennyskoulutuksessa. Erityisesti sydäntäni lähellä ovat pennut ja koirakoiden perustaidot sekä arkatassut.  Pentu oppii koko ajan, ja peruspalikoiden päälle rakennetaan kaikki muu.

MH-luonnekuvaus ja kultaistennoutajien luonnetesti


Kiinnostuin käyttäytymiseen perehtyessä myös koirien luonteesta, sen merkityksestä hyvinvoinnille, sekä miten huomioida jalostuksessa luonne. Hakeuduin kultaistennoutajien oman luonnetestin tuomarikoulutukseen ja valmistumisen jälkeen toimin kultaistennoutajien luonnetestituomarina. Kiinnostuin myös MH-luonnekuvauksesta, sen tieteellisen kehittämis- ja tutkimustaustan vuoksi ja hakeuduin ensin toimihenkilö- ja sitten testinohjaajakoulutukseen. Vuonna 2014 hain MH-luonnekuvaajakoulutukseen, ja sain ylituomarioikeudet 2016. Olen ollut kahden harrastamani rodun JTOiden (Jalostuksen Tavoiteohjelma) laadinnassa mukana käyttäytymisen osalta, sekä kultaistennoutajien ja shetlanninlammaskoirien luonnetestien ja  MH-luonnekuvauksen ihanneprofiilien laadinnassa.

SmartDOG testaus


Vuoden 2017 tammikuussa Katriina Tiiran luennoidessa Koirakoutsilla Ylöjärvellä, Katriina mainitsi minulle, että tarvitsisi SmartDOG kognitiotesteihin testaaja-apua. Testeillä testataan koirien ajattelua ja käyttäytymistä - mitä koira käsittää. Testattava on mm. seuraavia asioita: itsehillintä, eleiden lukukyky, ongelmanratkaisu, muisti, looginen päättely, mallioppiminen, tunnetila, ja oppimisnopeus. Innostuin ja tarjouduin mukaan. Aloitin kouluttautumisen käymällä seuraamassa Katriinan tekemiä testejä ja kevääällä aloitin testien tekemisen harjoittelun. Testasin smartDOG PENTU testillä vuotta aiemmin testattuja pentuja uudestaan KOGNITIO testillä. Tammikuussa 2018 aloitin testien tekemisen ensimmäisenä lisensoituna SmartDOG testaajana. Teen testejä Kangasalla ja Rovaniemellä sekä POP UP testejä tilauksesta muualla Suomessa.

Varaa aikasi Kangasalle ja Rovaniemelle testeihin: https://smartdog.fi
Kysy POP UP testejä muualle Suomeen: heli.vaataja@gmail.com

Opetustausta


Opetan tällä hetkellä yliopettajana Rovaniemellä Lapin AMKissa YAMK-opiskelijoita ja olen aiemmin opettanut Tampereen teknillisessä yliopistossa maisteritason kursseilla käyttäjäkokemusta ja käyttäjäkeskeistä tuotesuunnittelua, sekä täydennyskoulutuksessa samoja aiheita. Minulla on ammatillisen opettajan pätevyys (AmO), sekä yliopistopedagogisia opintoja, joita hyödynnän kouluttajana, valmentajana sekä luennoitsijana.

Koiraharrastukset


Harrastan tällä hetkellä koirieni kanssa TOKOa, Rally-tokoa (RT) ja agilityä. Kotona asuu tällä hetkellä kultainennoutaja Leija (BH TK1 TK2 RTK3), sheltti Jade (RTK4, agility medi-3, TOKO alo1), wockeri Mimi (SPA1, SPME-vesityö-1, RT ALOHYVx2, MEJÄ AVO1x1) eli metsästyslinjainen cockeri (kymmenes koirani) ja nuorin koira on käyttölinjainen labradorinnoutaja Frida, joka on keskittynyt lähinnä hajukoirakoulutukseen Nose4Wood hankkeessa. Edesmennyt Jaden emä Siru kisasi myös vanhemmalla iällä, kun oma rohkeus alkoi piisata kisaamiseen (agility medi-2, TOKO alo2). Kultainennoutaja Leija on ollut WinNovan hajukoirakoulutuksessa opiskelemassa kanssani luteiden tunnistamista ja Frida ja Mimi ovat osallistuneet kuusenjuurikäävän tunnistamiskoulutukseen Nose4Wood hankkeen puitteissa. Leija ja Jade ovat jo eläköityneet aktiiviharrastuksista ja nauttivat arkielämästä.

Eläimet elämässäni



Kaikkiaan elämässni on vaikuttanut neljä kultaistanoutajaa (2 urosta, 2 narttua), 2 shelttiä, 1 wockeri (käyttölinjainen cockerspanieli), 1 Coton de Tulear, 1 lapinporokoira ja 1 tiibetinapso. Kaikki hyvin erilaisia kouluttaa, työssä/harrastuksissa ja arjessa, vaikka kaksi emä-tytärpariakin näihin mahtuu. Onni on, että kaikilla nykyisillä koirilla on työskentelymotivaatiota, vaikka erilaisia haasteita kaikkien koirien kanssa tulee eteen tavalla tai toisella jossain vaiheessa - vähintään, että ohjaaja joutuu miettimään, miten tämä koira tämän asian oppisi parhaiten ja tehokkaimmin, mutta usein mukana ovat mm. koiran tunteet, jotka merkittävästä vaikuttavat kouluttamiseen, oppimiseen ja suorittamiseen.


Hevosia on myös perheessä ollut ennenkaikkea tyttären ratsuna kaikkiaan viisi. Hevoset ovat opettaneet erilaista näkökulmaa eläinkoulutukseen ja hyvinvointiin, se on käyttäytymiseltään hyvin erilainen kuin koira - tai kissa. Tällä hetkellä nautimme satunnaisesti muiden omistamista ratsuista, kun sopivasti osuu kohdille mahdollisuus.