Koirien käyttäytymisestä, luonteesta, persoonallisuudesta, testaamisesta, hyvinvoinnista, teknologiasta ja vähän muustakin.

torstai 26. joulukuuta 2019

10 vinkkiä miten helpottaa koiran ilotulitepelkoa

Painepaita voi helpottaa koiran ilotulitepelkoa.
Kuvassa suomalaisen Lymedin mittatilauksena valmistama painepaita.

Monet koirat pelkäävät ilotulitteita ja vuodenvaihde on niille sen vuoksi erittäin stressaavaa aikaa. Myös muut lemmikit pelkäävät ääniä, tärinää ja välkettä, sekä hajua, joka raketeista ja räjähteistä lähtee.

On monia asioita, joita voit tehdä helpottaaksesi koirasi oloa nyt pahimman räiskeen lähestyessä ja sen aikana uudenvuodenaattona. Ilotulitteiden käyttö on sallittua aattona klo 18-02, mutta usein räiskäyttely alkaa jo vähintään papattien tai vastaavien räjäyttelyllä ilotulitteiden myynnin alettua.

Vuosittain uutena vuotena katoaa lukuisia koiria, ja erityisen ikävää on lukea pikkupentujen kadonneen niiden pelästyttyä raketteja. Toimi vastuullisesti ja älä vie pentua ja aikuistakaan koiraa ulos ilotulitusten aikana.

Muistathan myös, että ilotulitteista vakavasti ahdistunut ja niitä pelkäävä koira tarvitsee lääkityksen pelon helpottamiseen. 

10 vinkkiä koiran ilotulituspelon lievittämiseen


1. Järjestä koiralle jo nyt rauhallinen ja mukava paikka, johon se voi halutessaan mennä. 

Voit jo nyt tarjota koiralle rakennettuun paikkaan täytetyn Kongin, luita tmv. syötäväksi. Ideana on muodostaa paikasta positiivinen ja turvallinen.

Usein sauna, vaatehuone, kellari tmv paikka on rauhallisin. Sulje tuuletusluukku, jos mahdollista. Säädä valaistus sopivaksi. Jos välähdykset näkyvät tilaan, pidä valot päällä, jotta välähdykset eivät erotu ja sulje ikkunaverhot.

Voit tehdä lisävaimennusta esim. vuoraamalla häkin tai kumoon kaadetun pahvilaatikon koiran omilla alustoilla tai vilteillä ja esim. lisätäkein. Myös oman ihmisen hajuinen vaate voi helpottaa koiran oloa. Samoin häkin päälle laitettavalla paksulla viltillä tai täkillä voi vaimentaa ääniä. Myös esim. pöydän alustaa ja tilan lisävaimennusta peittein voi käyttää apuna. Kotikonstein vaimennus ei kuitenkaan ole tällä hetkellä mahdollista täydellisesti, mutta toki turvapesä itsessäänkin voi helpottaa oloa.

Jos sinulla on koirasi kanssa mahdollisuus mennä viettämään uutta vuotta rauhalliseen paikkaan ilotulitteiden ulottumattomiin, koirasi kannalta se lienee parasta mitä sille voit tarjota.

Ford on kehitellyt koirille koirankoppia avuksi, mutta markkinoilla tuote ei ole ainakaan vielä ja sisätiloissa sen koko voisi  olla haaste:
Fordin kehittämä koirankoppi

2. Soita musiikkia tai pidä televisio tai kodinkoneet päällä.


Voit peittää sisään tulevaa ääntä television tai radion äänellä, soittamalla musiikkia tai käyttämällä kodinkoneita, kuten astianpesukonetta, pesukonetta tai kuivuria.  Kokeile koirasi reaktiota valitsemaasi musiikkiin jo etukäteen.

Youtubesta löytyy koirille suunnattua musiikkia etsimällä esim. ”relaxing music for dogs” tai ”relaxing music for dogs fireworks”. Osassa näistä on ilotulitusääntä mukana vasta-ehdollistamista varten, jota voit tehdä pitkäjänteisesti harjoiteltuna etukäteen. Valitse tilanteeseen sopiva musiikki. 

Myös matalampitaajuinen bassopainotteinen musiikki ja esim. matalat rummut voivat toimia. Myös esim. Bachin Jouluoratoriossa on hyviä pätkiä, klassisen musiikin ystäviä ajatellen. Aloita kuuntelu jo etukäteen ja tarjoa koiralle miellyttäviä kokemuksia kuuntelun aikana jo nyt, kuten älypelien ratkontaa, nuuskumatolta syöntiä, puruluita, koiran silittämistä tai hierontaa musiikkia kuunnellen, täytetyn Kongin syömistä tmv.  Tarkkaile koirasi reaktiota ja käyttäytymistä musiikkiin jo kokeiluvaiheessa, ettet pelästytä koiraa musiikilla lisää. 

3. Ulkoiluta koira hyvissä ajoin ennen klo 18 uudenvuodenaattona ja käytä uudestaan ulkona vasta klo 2 jälkeen yöllä.


Itse olen pitänyt klo 17 takarajana ulkoilutukselle. Seuraavan kerran omat koirat käyvät ulkona vasta aamuyöllä klo 2 jälkeen, mahdollisimman pitkän ajan jälkeen. Suurin riski paukkumiseen on klo 18-02 aattoiltana ja yönä. Älä altista koiraa turhaan ilotulitteille.

Ulkoiluun löydät lisäohjeita toisesta postauksesta:
7 käytännön ohjetta ulkoiluun pennun ja aikuisen koiran kanssa uudenvuodenaattona

4. Hanki koirallesi lääkitys ilotulituspelon vähentämiseksi. 


Vielä ehdit hakea eläinlääkäriltä koirallesi reseptin ja saada lääkkeen.

Omista koiristani ainoastaan yksi on pelännyt vuosien varrella ilotulituksia, vaikka muut äänet eivät sitä häirinneetkään. Suomalainen Sileo toimi koirallani ilotulitusten aikana ja moni muukin on saanut lääkkeestä apua. Kuitenkaan esim. sydänsairaalle koiralle kyseinen lääke ei sovellu.

5. Kokeile lisäravinteita ilotulituspelkoiselle koirallesi. 


Lisäravinteiden antamisesta voi olla apua, .

Omalla ilotulitteita pelkäävällä koirallani käytin sen viimeisenä uutena vuotena Zylkeneä yhdistettynä Lymedin painepaitaan, kun Sileota ei voinut sydänlääkityksen takia enää antaa. Muitakin vastaavia tuotteita on markkinoilla, näitä löytyy apteekeista ja eläintarvikeliikkeistä. Vaikutuksista on muutamia tutkimuksia, ja monella koiralla näillä voi olla positiivista vaikutusta. Käyttö pitäisi kuitenkin aloittaa vähintään muutamaa päivää aiemmin. Voimakkaaseen ahdistukseen ja pelkoon tuotteet eivät todennäköisesti auta, eli lääkitystä niillä ei voi erittäin  pelokkailla koirilla korvata.

6. Feromoni- ja yrttipohjaiset haihduttimet ja suihkeet ilotulitteita pelkäävän koiran rauhoittamiseksi voivat auttaa.


Haihduttimien käyttö on aloitettava ajoissa, mieluiten muutama viikko aiemmin, jotta sitä on ilmassa riittävästi. Haihdutin tulee sijoittaa tilaan, jossa koira oleilee ilotulituksen ajan. Suihketta voi suihkauttaa ilmaan, häkkiin, ja myös koiran petivaatteisiin, tai vaikka huiviin, jonka sitten kietaisee koiran kaulaan. Jos tuotteessa on alkoholia, anna sen haihtua noin 15 minuuttia.  Tuotenimiä ovat esim. Adaptil ja PetRemedy. Huomioi, että jos koirasi on erittäin ahdistunut ja pelokas, näillä tuotteilla voi korkeintaan helpottaa oloa, mutta lääkitystä ne eivät korvaa.

7. Painepaita tai sidos voi helpottaa ilotulitteita pelkäävän koirasi oloa.


Painepaidasta on tehty muutamia luotettavia tieteellisiä tutkimuksia koirilla ja jopa kameleilla on tutkittu painepuvun vaikutusta. Painepaita, kuten myös koiran silitys, alentaa sykettä. Vaikutukset voivat olla yksilöllisiä, ja kokeilemalla näkee miten nämä omalla koiralla toimivat. Kokeilin itse ensin yhtenä vuonna Tellington T-Touch body wrappiä, ja se jossain määrin vähensi koiran levottomuutta, mutta ei poistanut sitä kokonaan. Alla olevassa linkissä on ohjeet totuttamiseen ja sidoksen tekemiseen. Itse käytin hevosen joustavaa villapinteliä sidokseen.


Huomattavasti tehokkaampi ja liki kokonaan levottomuuden poistanut oli omalla koirallamme Lymedin mittatilauksena teetetty painepaita (kuva), yhdistettynä Zylkeneen. Tampereella toimivan Lymedin painepaitoja saa mittatilauksena, jolloin paine on koiralle sopiva. Muita tuotteita markkinoilla on esimerkiksi Thundershirt. Hyvin voi kokeilla muunkin tiiviin ja riittävän paineen tunteen iholla tuottavan asusteen vaikutusta koiraan, kunhan se on turvallinen ja koiraa ei jätetä yksin (esim. kuristumis- tai kiinnijäämisvaara).

Muista opettaa koiralle painepaidan tai body-wrapin pukeminen ja siinä  oleilu positiivisesti.

Tietoa Lymedin painevaatteista eläimille löydät täältä: http://lymedanimal.fi/

8. Tarjoa koirallesi ratkaistavaksi ongelmia ja/tai heitä koiralle nami jokaisesta ilotulitteen pamahduksesta ensimmäisestä lähtien.


Ongelmien ratkaisu vähentää stressiä. Jos koirasi pelko ei ole lamaannuttava tai liian suuri muutoin, tarjoa esim. älypelejä, ruokaa etsittäväksi, pureskeltavaa, nuoleskeltavaa (kuten täytetty Kong). Koirasi kyky toimia ja syödä kertoo koiran stressitasosta. Herkullisen namin heittäminen / antaminen koiralle välittömästi (merkkaa esim. sanalla ”hyvä” ja nopeasti nami) jokaisen pamahduksen jälkeen, kehittää positiivista assosiaatiota äänen (tai muut vaikutteet) ja namivahvisteen välillä. Herkullisia nameja ovat tyypillisesti aito paistettu liha, esim. kalkkuna tai possu, keitetty kieli tai sydän jne. Eli pehmeät, tuoksuvat, ja helposti nieltävät makupalat ovat tyypillisesti parhaita nameja, mutta mikä on herkkua, on yksilökohtaista. 

9. Älä jätä ilotulitteita pelkäävää koiraasi yksin.


Koirasi on hädissään ja jos jätät sen yksin, sillä ei ole tukea ja turvaa sitä pelottavassa tilanteessa. Pysy siis koirasi kanssa kotona. 


10. Ole koirallesi läsnä ja pysy itse rauhallisena.


Havainnoi koirasi käyttäytymistä ja ole sille läsnä ja saatavilla, jos se kaipaa tukeasi. Oma käyttäytymisesi vaikuttaa koiraan. Hösääminen ja voivottelu eivät ole tässä kohden oikeassa paikassa. Pysy rauhallisena ja tyynenä, niin koirasikin on rauhallisempi – sinä toimit mallina koiralle. Puhu koiralle rauhoittavalla, matalalla äänellä tai iloisen kannustavasti, silitä koiraa pitkin rauhallisin ja painavin vedoin tai hiero sen korvien juurta ja korvalehtiä ja koko koiraa, jos koira siitä pitää tässä tilanteessa. Koiraa ei tarvitse jättää huomiotta, huomio ei yleensä vahvista pelkoa, vaan rauhoittaa. Seuraa kuitenkin koirasi käyttäytymistä, miten esim. silittäminen vaikuttaa siihen – lisääntyykö pelko vai rauhoittuuko koira. Jos pelko lisääntyy, silittäminen voi toimia vahvisteena pelolle.

Lisävinkki 11: Koirille on olemassa kuulosuojaimia!


Tässä löydät hiukan vanhentuneen blogipostauksen englanniksi:
https://www.soundandvision.com/content/dog-headphones-reviewed

Tällä hetkellä esim. MuttMuffs merkkisiä kuulosuojaimia myydään 79 dollarilla.

Koiratuttuni käytti koirallaan kuulosuojaimia ukkospelkoon liittyen ja sai hyviä tuloksia. Ensin kuulosuojaimien laittamisesta ja pitämisestä treenaamisella tehtiin erittäin positiivista ja koira itse pujotti ne päähänsä. Koiralla oli lisäksi myös lääkitys tukena. Tässä kuva koirasta kuulosuojaimet päässä.

Kuulosuojaimiakin voi kokeilla apuna.
Totuttelu ja käyttö opetetaan positiivisesti vahvistamalla.

Lisävinkki 12: Aloita kouluttaminen ja totuttaminen ensi vuoden ukkosia ja ilotulituksia varten ajoissa! 


Äänipelkojen lieventäminen kouluttamisen keinoin on pitkäjänteistä kouluttamista vaativaa, ja usein ammattiapu on tarpeen. Kouluttaminen tulee myös aloittaa mieluusti useita kuukausia ennen vuodenvaihdetta tai kesän ukkosia. Auta koiraasi myös kouluttamalla ja totuttamalla sitä ääniin koiran tahtiin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti